Livet som Agil Coach
"Livet som..." är en bloggserie där vi får träffa olika personer i deras vardag och lära oss mer om deras yrkesroll.
Först ut i serien är Mattias Ohlsson som arbetar som Agil Coach.
Bloggare: Mattias Ohlsson
Vem är Mattias?
Jag är grundare av Probisma. Vi är ett konsultbolag bestående av 14 konsulter där vi främst har fokus på utvecklare men ett par agila coacher. Vi är en blandning av begåvade kommande stjärnor och erfarna människor som kontinuerligt utvecklas i vår expertis och med nyfikenhet utforskar nya områden.
Jag har mer än 15 års erfarenhet inom IT-branschen med bakgrund som utvecklare. Jag har en gedigen erfarenhet av IT-management och som konsult har jag framgångsrikt kombinerat ledarskaps- och ledningsroller. Jag har lång erfarenhet av att framgångsrikt bygga effektiva organisationer, självorganiserade och högpresterande team.
Jag älskar att konsulta och gör detta på heltid hos Spotify som Agil Coach. Jag har jobbat som Agil Coach i 7-8 år, dessförinnan har jag haft roller som Scrum Master, produktägare och teknisk projektledare. Jag är ingen teoretiker utan baserar min erfarenhet på arbetslivserfarenhet. Som Agil Coach är det viktigt att var med, vara följsam i teamet och öppen.
Mitt varför i livet, varför finns jag?
Jag gillar att skapa och behålla fantastiska team. Alla har olika förutsättningar och alla mina teammedlemmars känsla ska vara att de gör ett fantastiskt jobb. Min egen filosofi är att har man team som producerar mycket värde och de får mycket feedback då är de också lyckliga. Jag brinner för att leverera det som användarna vill ha!
Jag gillar mest att arbeta med utvecklingsteam, men har erfarenhet att jobba med allt från bankchefer, enhetschefer, Product Managers samt att coacha Scrum Masterteam. Jag har jobbat med över 65 team!
Vad gör en Agil Coach?
Jobbet som Agil Coach innebär att du kombinerar coachning och mentorskap för att hjälpa ett team, företag eller organisation att fungera bättre. Du arbetar i första hand med att guida och supporta team eller organisationen att nå uppsatta mål och visioner.
Jag har dansat över 20 år och jämför mitt arbete som Agil Coach med att vara på dans hela tiden. Det finns många liknelser mellan dansen och att arbeta som Agil Coach. Det är viktigt att vara tydlig och följsam både som coach och team samt att man får anpassa sig till olika situationer, precis som när man är den som för i dansen. En annan viktig detalj i dansen är att ha bra rytm och det behöver man ha ute hos kunderna för att veta vad som fungerar strategiskt, taktiskt och operativt.
Det finns strategiska rytmer (årsvisa) och även taktiska kvartalsrytmer att arbeta med. Jag jobbar med månadsvisa avstämningar om hur leveransen från teamet går och hur mycket som levererats. Exempelvis: hur många features har teamet jag ansvarar för levererat till användarna? Hur mycket av det vi gjorde skapade värde?
Varför ska man arbeta agilt?
Inom det agila är konstant feedback en viktig komponent för det man gör och det finns många bra metoder för hur man arbetar med det. Får man in en bra process för feedback i en organisation så finns det mycket att vinna.
Fokus är också en mycket viktig del av arbetet. När jag coachar så vill jag inte ha ett ansvar över alldeles för många team. Precis som när man dansar, blir man bättre med en partner som man har fokus på. Man arbetar väldigt mycket med förbättringar, efter att man fått feedback så jobbar man konstant med förbättringar.
Det behövs en tydlig vision som visar riktningen dit man vill.
När jag jobbar med team är det främst fyra saker som jag först har fokus på och stegar igenom iterativt steg för steg, där stegen 1, 2 och 3 är de viktigaste inledningsvis -
- Var är kunden i sin Agila utveckling idag? Kan inte kunden arbetssättet agilt, då får man börja med att hjälpa dem i starten av resan.
- Börja visualisera vad teammedlemmar jobbar med, då kommer vi att se att t.ex ”Niclas” jobbar med 15 saker. Man tittar också på var någonstans i processen av dessa arbetsmoment ligger man? Hur nära är vi målet?
- När vi visualiserat då måste vi hjälpa ”Niclas” med fokus, fokus, fokus. Ju mindre saker du har igång samtidigt desto mer kommer du att leverera. Du kan inte göra flera saker samtidigt.
- Effektivisera flödena. Man tittar på hur ser våra flöden till vår affär ut? Var har vi våra flaskhalsar och så får man visualisera dem. Ifrågasätt, t.ex. ”Varför blir det alltid fel när vi lanserar en ny produkt?” Jo vi kanske missar kodgranskning? Eller vi gör inte någon testning? Effektivisera flödet med fokus på saker som skapar värde för våra slutkunder.
Vad är skillnaden mellan en Agil Coach och en Scrum Master?
Om man är en Scrum Master då jobbar du i och är medlem i ett team. För mig som Agil Coach så är Scrum Mastern en förlängd som vi coachar. En Scrum Master jobbar operativt i teamet och en Agil Coach är aldrig en teammedlem. Jag observerar teamet, ser hur de jobbar och hittar flaskhalsar och saker som inte fungerar och man jobbar ofta med att coacha flera team och motiverar dem till bra rutiner/beteenden för att stimulera förbättringar. En agil coach kan även stötta hela organisationen, delar av organisationer och enheter. Agila coacher stöttar ofta produktägare och ‘product managers’.
Vad är det bästa med att vara Agil Coach?
Det absolut bästa är när man får feedback från kunden eller användaren där de säger ”This is magic”, det är det man strävar efter hela tiden.
Så framförallt tydlighet, vara följsam, bra rytm, feedback, vision och tydliga mål och sikta på magi!
Hur hittar man jobb som Agil Coach?
A Society är den nya tidens konsultbolag och kan hjälpa till att förmedla kontakter mellan konsulter och kunder som söker efter Agila Coacher. Registrera dig på deras hemsida så får du en personlig kontaktperson som kontaktar dig för att höra vad du letar efter för typ av uppdrag samt så får du tillgång till deras uppdrag som de annonserar ut i sitt nätverk. Att gå med i deras nätverk är helt kostnadsfritt. Lycka till med ditt nästa uppdrag!